جهت اطلاع از قیمت بروز کالاها به سایت جزیره سفید jsse.ir مراجعه گردد.

مقاله تاریخچه کابل و تجهیزات شبکه

فلاماتکنولوژیفلاماتکنولوژی
1,437 بازدید

مقالات آموزش  میکروتیک

تاریخچه کابل شبکه

ایده ارتباطات دیجیتالی در سال ۱۸۴۴ توسط ساموئل مورس و اختراع تلگراف ارایه شد. شاید در نگاه اول با آنچه که ما امروز داریم بسیار متفاوت باشد اما اساسا یکی است. تفاوت مهم آنها سرعت آنهاست. در اواسط قرن ۱۹ در هر ثانیه حداکثر دو یا سه خط و نقطه در تلگراف ارسال می‌شد اما اکنون سرعت به بیش از یک گیگابیت رسیده است.

پس از تلگراف، مخترع فرانسوی به نام امیل بودات، ماشین چاپ تلگراف Teletypewriter را ارایه داد که در آن از کیبورد و کد پنج بیتی استفاده می‌شد و پیام های تلگرافی به صورت مجازی، ارسال و دریافت می‌شد. هنوز هم در ارتباطات سریال، از Baud Rate برگرفته از نام Baudot، استفاده می‌شود.

در سال ۱۹۶۶ کدهای ۷ بیتی که ۱۲۸ کاراکتر را پوشش می‌داد توسط شرکت‌های امریکایی ارایه شد و بعد آن IBM کد ASCII را که ۸ بیتی است ارایه داد که آن هم ۲۵۶ کاراکتر را پوشش می‌داد و و به Extended ASCII معروف شد.

در چهل سال اخیر است که سرعت ارتباطات بیشتر شده و نیاز به برقراری ارتباط سریع بین کامپیوترها بیشتر شده است. استانداردهای مختلفی در این زمینه ارایه شده اما آنچه مسلم است این است که افزایش سرعت به تجهیزات بهتر و سریعتر شبکه و کابل ها و سخت افزارهای ارتباطی بهتر نیاز دارد. هر آنچه در زمینه تمام تجهیزات شبکه لازم دارید را از فالنیک بخواهید.

  • کابل شبکه چیست ؟

کابل شبکه به مجموعه سیم هایی از جنس مس یا شیشه گفته می‌شود که برای اتصال و انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها و روترها و سوییچ ها و شبکه های استورج SAN (به طور کلی بین اجزا و مولفه های شبکه) استفاده می‌شود. پس کابل ها رسانه‌ای هستند که داده‌ها در آن جریان دارند و اطلاعات از دستگاهی در شبکه به دستگاه دیگری منتقل می‌شود. حالا که درباره کاربرد کابل های شبکه صحبت کردیم بپردازیم به اینکه کابل شبکه کامپیوتری چه انواعی دارد.

 

  • انواع کابل شبکه و کاربرد آنها

کابل های ارتباطی شبکه انواع مختلفی دارند و انتخاب نوع مناسب کابل شبکه کاملا بستگی به ساختار و توپولوژی و معماری سیستم دارد مثل اینکه بزرگی شبکه چقدر است، چه پروتکلی استفاده می‌شود و چه توپولوژی دارد.

 

شناخت انواع کابل شبکه و دانستن درباره چگونگی ارتباط آنها با دیگر ویژگی های شبکه، به شما کمک می‌کند تا شبکه موفقی راه اندازی کنید. توجه داشته باشید که پیاده سازی دقیق و درست اولیه شبکه، شما را از ساعت ها عیب یابی سیستم معاف خواهد کرد. اگر درباره انواع کابل شبکه اطلاعات کمی دارید، این مطلب به شما کمک می‌کند تا دانش خوب و به روزی در این زمینه کسب کنید.

 

نوع کابل چه در شبکه های محلی (LAN) و چه در شبکه های WAN نقش مهمی ایفا می‌کند اما شما فقط در کابل کشی شبکه خودتان تصمیم گیرنده هستید و کابل کشی WAN بر عهده اپراتورها است.

 

انواع کابل مورد نیاز شبکه یا به عبارتی کابل شبکه LAN، عبارتند از کابل زوج به هم تابیده Twisted Pair، کابل Unshielded Twisted یا UTP، کابل کواکسیال Coaxial، کابل چند جفتی Multi Pair. رسانه دیگری به نام بی سیم و وایرلس هم داریم که به عنوان وای فای شناخته می‌شود.

انواع کابل شبکه از نظر جنس

دو نوع اصلی کابل ها در شبکه های LAN است. این تقسیم بندی از نظر جنس کابل انجام می‌شود:

 

  • کابل شبکه فیبر نوری

کابل فیبر نوری-پرتقال شبکه

کابل فیبر نوری از شیشه ساخته شده و سیگنال ها را با پالس ها و امواج نوری منتقل می‌کند. کابل فیبر نوری در اتصالات بین ساختمانی و یا ارتباطاتی که نیازمند سرعت بسیار بالا هستند کاربرد دارد. در جاهایی که پهنای باند بالا لازم داریم مثل مراکز داده، و یا ظرفیت بالا نیاز داریم مثل بیمارستان ها و فرودگاه ها و بانک ها، کابل فیبر نوری مناسب است چون سرعت بسیار بالایی دارد و حجم بالایی داده را انتقال می‌دهد.

انواع کابل فیبر نوری عبارتند از:

  1. Single Mode که در فواصل خیلی دور استفاده می‌شود.
  2. MultiMode ظرفیت بالاتری دارد.

 

  • کابل شبکه مسی

سیم های مسی سیگنال‌ها را با استفاده از جریان الکتریکی و ولتاژ منتقل می‌کنند. کاربرد کابل مسی در سیم کشی های کوتاه مثل داخل داکت و بین کامپیوترها و وال پلیت ها، و یا کابل های Patch پچ، و یا اتصالات اینترکانکت است.

هر چه میزان مس به کار رفته در کابل بیشتر باشد، توانایی کابل در پهنای باند بیشتر خواهد بود.

 

 

  • انواع کابل مسی عبارتند از:
  1. کابل کواکسیال که شامل Thinnet و Thicknet است و در صنایع بیشتر استفاده می‌شود.
  2. کابل زوج سیم به هم تابیده Twistet Pair است .
  • کابل کواکسیال :

کابل کواکسیال-پرتقال شبکه

کابل های کواکسیال قدمت زیادی دارند و اولین بار از آن در سال 1880 ستفاده شد.

بیشترین استفاده از این کابها برای اتصال آنتن تلوزیون و یا برای اتصال انواع LNB  به گیرنده های امواج تلوزیونی می باشد.

البته در دهه 1980 و 1990 از آن برای راه اندازی شبکه کامپیوتری با پهنای 10 مگابیت بر ثانیه نیز آن استفاده می شد.

دو مدل استاندارد برای شبکه هایی که از کابل کواکسیال استفاده می کردند وجود داشت :

استاندارد 10base2 که به thinnet  معروف بود .

در این استاندارد حداکثر متراز کابل کشی 200 متر بود که عدد 2 در این استاندارد به این نکته اشاره می کند و عدد 10 در آن نشان دهنده سرعت 10 مگابیت بر ثانیه است.

کابل این استاندارد RG-59  می باشد

استاندارد 10base5  که thicknet  نام دارد و سرعت 10 مگابیت را در حداکثر 500 متر پشتیبانی می کند.

کابل این استاندارد RG-58  می باشد.

امروزه از این کابلها برای انتقال تصاویر دوربین های مدار بسته آنالوگ استفاده می شود.

کابلهای استفاده در این شبکه عموما RG58-RG59 هستند که توانایی برد تا 500 متر را دارا هستند.

کانکتور مورد استفاده در این شبکه BNC  نام دارد که از یک آچار مخصوص برای اتصال آن به کابل از آن استفاده می شود.

  • کابل یا زوج سیم به هم تابیده(Twisted pair) :

کابل شبکه - پرتقال شبکه

در دهه 1990 این کابلها به عنوان تکنولوژی پیشرو برای انقال اطلاعات شبکه به بازار معرفی شدند .

در شروع با استاندارد 10base-T  (cat 3) که با سرعت 10 مگابیت بر ثانیه توانایی انتقال اطلاعات رو داشت پا به شبکه های کامپیوتر گذاشتند.

نسخه های بعدی این استاندارد بعدها وارد بازار شدند که توانایی انتقال اطلاعات را تا 10 گیگابیت بر ثانیه در کابلهای مسی را داشتند این استنادارد ها شامل  100base-T (cat5-cat5e)- 10Gbase-Tx

آموزش میکروتیک

  • کابل شبکه Cat5 :

استاندارد Cat5 یک استاندارد رایج اترنت است که البته امروزه بسیار قدیمی شده است. این رده از کابل های شبکه در زمان خود مورد توجه قرار گرفت چراکه ازسرعت خوبی، حدود 100 مگابیت بر ثانیه تا مسافت 100 متر برخوردار بود. امروزه شبکه ای با کابل های Cat5 اجرا نمی شود و این کابل ها برای خرید در بازار موجود نیستند.

کابل شبکه Cat5e :

استاندارد بعدی Cat5e است و “” e از “” Enhanced به معنی پیشرفته گرفته شده است. کابل شبکه Cat5e مدرن تر از Cat5 است و برای استاندارد بالاتری تولید و برای کاهش “تداخل” طراحی شده است. تداخل یک پدیده ناخواسته است که در حین انتقال سیگنال ها رخ می دهد و توان عملیاتی را کاهش می دهد. Cat5e دارای سرعت 1000 مگابیت بر ثانیه است و در کابل کشی های مسکونی و تجاری برای گیکابیت اترنت به کار می‌رود. کابل شبکه Cat5e دارای کمترین سرعت راه اندازی یک اترنت جدید است. مزیت اصلی این کابل ها در حال حاضر هزینه پایین آن است. البته استفاده از این کابل ها نیز امروزه بسیار کاهش یافته است.

همچنین برنامه ای برای افزایش سرعت Cat5e به 5 گیگابیت در ثانیه در طول کابل های موجود، وجود دارد که به عنوان استاندارد IEEE P802.3bz شناخته می شود، که در کابل کشی Cat6 نیز کار می کند.

آموزش میکروتیک

  • کابل شبکه Cat6 :

استاندارد بعدی Cat6 است که یک اسپیلین نایلون و محافظ الکتریکی برای کاهش تداخل به آن اضافه شده است. در حالی که مزیت قابل ملاحظه ای برای کابل کشی با کابل شبکه Cat6 این است که توان مصرفی به 10 گیگابایت می رسد، اما در واقع این سرعت به فاصله 55 متری محدود می شود، که کوتاهتر از Cat5 یا Cat5e است و در فواصل طولانی به سرعت کمتر از 1 گیگابیت در ثانیه می رسد. در حالی که سرعت کابل شبکه Cat6 در مواردی که برای مسافت کوتاه تر اجرا می شود، دارای سرعت بیشتری است اما جنبه منفی آن ها این است که سفت تر بودن سیم ها باعث می شود که خم کردن آن ها سخت تر شده و سربندی سیم ها کلفت تر نیز دشوارتر است. Cat6 نسبت به Cat5e گران تر است. البته این تفاوت قیمت در طول زمان کاهش یافته است.

  • کابل شبکه Cat6a :

Cat6a نوع بعدی کابل شبکه است که حرف “a” از ” augmented ” به معنی تکمیل شده گرفته شده است. این کابل های کلفت تر هستند و حفاظ الکتریکی آن ها ضخیم تر است که عملاً مشکلات تداخل که باعث محدودیت کابل کشی استاندارد در استانداردهای قبلی بود، از بین می برند. سرعت کابل شبکه Cat6a 10 گیگابیت بر ثانیه است اما تفاوت در این است که این سرعت تا فواصل 100 متر حفظ می شود. این کابل های ضخیم تر با محافظ بهتر برای شرایط صنعتی ایده آل هستند، اما به دلیل نداشتن انعطاف اغلب برای مصارف مسکونی ضروری است، مناسب نیستند.

آموزش میکروتیک

آموزش میکروتیک

  • کابل شبکه Cat7 و بالاتر از آن :

کابل شبکه Cat7 استاندارد بعدی است که دارای حفاظ الکتریکی است و نیاز به اتصال GigaGate45 دارد. سرعت آن ها در در فواصل کوتاه بسیار زیاد است و در فاصله کمتر از 15 متر به 100 گیگابیت بر ثانیه و در فواصل طولانی تر به 10 گیگابیت بر ثانیه می رسد. استاندارد بعدی Cat8 است که در حال نهایی شدن است و هدف آن دستیابی به سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه در فواصل طولانی تر است. انتخاب کابل های شبکه از رده 7 و بالاتر برای دیتاسنتر ها مناسب تر هستند تا کاربردهای مسکونی.

  • نویز پذیری در کابل های زوج به هم تابیده :

هر جفت سیم با تعداد پیچش خاص در هر اینچ، به دور هم پیچیده می‌شوند تا هم روی جفت های دیگر تداخل سیگنالی یا Crosstalk ایجاد نکنند و هم از دیگر دستگاه های الکتریکی تاثیری نگیرند. هر چه میزان تابیده شدن جفت سیم ها بیشتر باشد، نرخ انتقال و البته قیمت کابل، بیشتر خواهد بود. میزان پیچش باعث به وجود آمدن انواع کابل شبکه زوج سیم به هم تابیده می‌شود که در ادامه این متن، تحت عنوان “Cat یا Category در انواع کابل شبکه” به آن می‌پردازیم.

در زمینه نویز پذیری این نکته را به یاد داشته باشید که هرچه میزان پیچش و تابیدن جفت سیم ها به دور هم بیشتر باشد، نویزپذیری کابل شبکه کمتر خواهد بود زیرا تداخل الکترومغناطیسی کمتر می‌شود. از طرفی هم افت سیگنال یا همان Attenuation در طول مسیر کاهش خواهد یافت. همچنین این مساله بر بهبود میزان پهنای باند هم تاثیرگذار است.

تداخل الکترومغناطیسی معادل عبارت ElectroMagnetic Interference است که به صورت مخفف EMI گفته می‌شود.

انواع استاندارد های کابل های زوج های  به هم تابیده :

  1. کابل Unshielded Twisted یا UTP :

کابل Unshielded Twisted یا UTP که زوج به هم تابیده بدون شیلد است و در اترنت و Fast Ethernet کاربرد دارد. نام استاندارد این نوع کابل شبکه U/UTP است.ارزان ترین کابل از بین تمام انواع کابل شبکه، کابل شبکه U/UTP است چون هیچ شیلد و محافظی به دور سیم هایش ندارد بنابراین در شبکه هایی که اهمیت داده خیلی مطرح نیست استفاده می‌شود.

  1. کابل Shielded Twisted Pair یا STP :

کابل Shielded Twisted Pair یا STP که زوج به هم تابیده شیلد دار است و در شبکه های توکن رینگ و Gigabit Ethernet کاربرد دارد.

کابل شبکه STP بیشتر در محیط هایی که نویز بیشتری وجود دارد استفاده می‌شود برای مثال در کابل کشی فواصل طولانی و یا وقتی کابل شبکه قرار است نزدیک میدان های مغناطیسی مثل کابل برق قرار گیرد.

در کابل های STP شیلدها به روش های مختلفی به دور سیم ها اعمال می‌شود. F در نام کابل های STP بیانگر وجود فویل است و S بیانگر وجود شیلد یا محافظ بافته شده.

فویل برای جلوگیری از نویز و شیلد برای تخلیه اثرات القایی و الکتریسیته ساکن به سیستم ارت، در ساختار کابل شبکه STP قرار می‌گیرد.

آموزش میکروتیک

آموزش میکروتیک

  • انواع کابل شبکه شیلد دار یا STP :

۷ نوع کابل شبکه شیلد دار یا STP داریم که در شبکه بندی کامپیوترها می‌توانیم از آنها استفاده کنیم. این ۷ نوع به شرح زیر است:

  1. در کابل شبکه U/FTP یک فویل دور هر جفت سیم وجود دارد.
  2. در کابل شبکه F/UTP یک فویل دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد.
  3. در کابل شبکه S/UTP یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد.
  4. در کابل شبکه SF/UTP یک شیلد و یک فویل، دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد. به آن STP هم گفته می‌شود.
  5. در کابل شبکه S/FTP یک فویل دور هر جفت سیم و یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد.
  6. در کابل شبکه F/FTP یک فویل دور هر جفت سیم و یک فویل دور کل سیم ها وجود دارد.
  7. در کابل شبکه SF/FTP هم محافظ بافته شده و هم فویل دور سیم ها وجود دارد و هر جفت سیم هم فویل دارد. برای استفاده در شبکه هایی که امنیت و اهمیت بالا دارند استفاده می‌شود و البته گران ترین نوع کابل شبکه است.
  • ۴ رنگ اصلی کابل شبکه :

کابل های UTP از ۴ جفت سیم تشکیل شده‌اند که رنگ های مختلفی دارند: آبی، نارنجی، سبز و قهوه‌ای.

در شبکه های گیگابیت اترنت، از هر چهار جفت سیم استفاده می‌شود اما در شبکه های معمولی با سرعت ۱۰ و ۱۰۰ مگابیت در ثانیه، فقط جفت ۲ و ۳ استفاده می‌شود. این سیم ها برای انتقال دیتا یعنی ارسال و دریافت دیتا بین دو دستگاه استفاده می‌شوند.

 

هر جفت سیم شامل دو سیم است یکی رنگی و یکی راه راه سفید است مثلا آبی و آبی راه راه در جفت یک، نارنجی و نارنجی راه راه در جفت دو دیده می‌شود. این جفت رنگ های مشابه به هم تابیده شده‌اند و برای اینکه اترنت خود را قابل اطمینان نگه دارید نباید این پیچش ها را باز کنید. البته باز کردن پیچش ها در حدود یک سانتیمتر برای زدن جک لازم است.

سبز و نارنجی برای شبکه های اترنت با سرعت ۱۰ و ۱۰۰ مگابیت در ثانیه است. اگر گیگابیت اترنت هم ساپورت شود رنگ قهوه‌ای و آبی هم استفاده می‌شود. آبی و قهوه‌ای را برای اترنت ثانوی و یا اتصال تلفن می‌توان استفاده کرد. البته چنین کاربردی توصیه نمی‌شود چرا که UTP ها اساسا برای چنین کاربردهایی طراحی نشده‌اند.

  • کاربرد رنگ های کابل شبکه :

رنگ خود کابل های شبکه زوج به هم تابیده، متفاوت است. هر رنگ کابل، نشان دهنده برند تولید کننده کابل و Cat آن کابل است. مثلا برندرکس Brand Rex، کابل‌های Cat6 را با رنگ بنفش و Cat5 را با رنگ طوسی تولید می‌کند. یا مثلا Legrand، کابل‌هایCAT6  را با رنگ آبی و Cat7 را با رنگ زرد تولید می‌کند.

تمامی شرکت‌های تولیدکننده کابل شبکه، کابل های Outdoor که در فضای باز استفاده می‌شوند را به رنگ مشکی تولید می‌کنند. کابل Outdoor باید در برابر تابش آفتاب و گرد و غبار و جویده شدن توسط حیوانات مقاوم باشد.

  • رنگبندی و استاندارد T568A و T568B در کابل شبکه UTP :

حالا بیایید ببینیم که کابل های زوج به هم تابیده، چگونه استفاده می‌شوند و کاربرد رنگهای کابل شبکه را بررسی کنیم. ترتیب قرارگیری سیم ها در کابل UTP مهم است و اگر به ترتیب استاندارد چیده نشوند، کابل کار نمی‌کند. دو استانداردT568A  و T568B  در زمینه ترتیب سیم‌ها وجود دارد به طور کلی دو استاندارد رایج در سیم کشی وجود دارد که استانداردT568A  و  T568B نام دارد. استاندارد T568A را EIA هم می‌نامند. همچنین استاندارد T568B را AT&T هم می‌نامند.

 

نکته قابل توجه این است که در شبکه هایی که قبلا راه اندازی شده‌اند ابتدا باید چک کنید که کدام یک از این دو استاندارد استفاده شده است و با همان استاندارد باید ادامه دهید.

در استاندارد T568A و T568B، همواره شماره پین فرد، یعنی ۱ و ۳ و ۵ و ۷، برای سیم های راه راه استفاده می‌شوند.

 

آموزش میکروتیک

 

  • کابل شبکه کراس و کابل شبکه استریت چیست؟

هر دو استانداردT568A  و T568B مانند هم کار می‌کنند اما تفاوت آنها در ترتیب قرارگیری سیم ها است (جفت ۲ و ۳ با هم جابه جا می‌شوند). اگر در یک کابل این دو استاندارد ترکیب شوند کابل کراس Crossed یا Crossover که در فارسی ضربدری هم گفته می‌شود، خواهیم داشت و اگر در یک کابل با هم ترکیب نشوند و فقط یک استاندارد در هر دو سر کابل استفاده شود، کابل استریت Straight Through که در فارسی مستقیم هم گفته می‌شود، داریم.

اتصال PC به هاب و سوییچ، مهم ترین کاربرد کابل استریت است. اتصال مستقیم دو PC به هم بدون استفاده از هاب و سوییچ، مهم ترین کاربرد کابل کراس است البته برای اتصال دو هاب هم می‌توان از کابل ضربدری استفاده کرد.

در داخل هاب مداری وجود دارد که کراس را انجام می‌دهد پس فقط لازم است کابل استریت را از پی سی به هاب وصل کنید اما اگر از هاب استفاده نکنیم، باید کراس کردن را به صورت دستی انجام دهیم یعنی از کابل کراس استفاده کنیم.

در کابل کراس، ارسال یا ترنزمیت (TX) یک پی سی به دریافت یا ریسیو (RX) پی سی دیگر وصل می‌شود و برعکس.

توجه :

اترنت های گیگابیتی نیازی به کابل شبکه کراس نیست و از کابل شبکه استریت استفاده می‌شود که دو انتهای آن به صورت اتوماتیک توسط کارت شبکه کراس می‌شود. این کار MDIX نام دارد. امروزه اکثر سوییچ ها از ویژگیAuto-MDIX  پشتیبانی می‌کنند.

آموزش میکروتیک

  • وظیفه رشته های کابل شبکه :

کابل شبکه ۸ رشته سیم دارد و وظیفه هر رشته کابل شبکه متفاوت است. این تفاوت بستگی به این دارد که از چه نوع کابلی استفاده می‌کنید: کابل شبکه کراس یا کابل شبکه استریت. در اینجاست که کاربرد رنگهای کابل شبکه بیشتر از پیش مشخص می‌شود.

همان طور که در شکل زیر می‌بینید، در کابل شبکه کراس، از جفت سیم سبز برای دریافت یا Receive و از جفت سیم نارنجی برای ارسال یا Transmite در یک سمت کابل استفاده می‌شود. در سمت دیگر کابل از جفت سیم سبز برای ارسال یا Transmite و از جفت سیم نارنجی برای دریافت یا Receive استفاده می‌شود. همان طور که گفتیم در کابل شبکه کراس، ارسال یا ترنزمیت (TX) یک پی سی به دریافت یا ریسیو (RX) پی سی دیگر وصل می‌شود و برعکس.

در کابل شبکه استریت، جفت سیم سبز برای ارسال در یک سمت کابل و دریافت در سمت دیگر کابل استفاده می‌شود. جفت سیم نارنجی برای ارسال در یک سمت کابل و دریافت در سمت دیگر کابل استفاده می‌شود.

آموزش میکروتیک

نخ داخل کابل شبکه چیست؟

این نخ برای راحتی در شکافتن روکش کابل است.

نگهدارنده کابل شبکه چیست؟

نگهدارنده کابل شبکه که معادل کیبل منیجر Cable Manager است برای آرایش و مرتب کردن سیم ها و کابل های داخل رک (پچ کورد، کابل برق و کابل شبکه) استفاده می‌شود.

انواع نگهدارنده کابل شبکه عبارتند از نگهدارنده افقی، عمودی، قلاب دار و درپوش دار.

انواع لیبل و شماره کابل شبکه ؟

انواع لیبل کابل شبکه برای تفکیک و مشخص کردن کابل های شبکه استفاده می‌شود تا به راحتی به کابل موردنظرمان دست یابیم. در این صورت، سرعت عیب یابی شبکه بالا خواهد رفت.

لیبل دورِ کابل شبکه و لیبل پشت چسب دار، از جمله انواع لیبل کابل شبکه برای لیبل گذاری است.

آشنایی با تجهیزات شبکه اکتیو و پسیو

تجهیزات شبکه به دو دسته تقسیم بندی می شوند :

  1. تجهیزات پسیو شبکه (غیر فعال) : عملکرد این تجهیزات بدون نیاز به توان الکتریکی برق صورت می گیرد.

این تجهیزات عبارتند از :

انواع کابل و سوکت شبکه:

کابل و سوکت های شبکه نقشی اساسی و مهم در شبکه دارند و به سیستم ها کمک می کنند تا بتوانند به شبکه متصل شوند.

  • پچ پنل:

توسط پچ پنل می توان نظم را در بین کابل ها برقرار کرد و شبکه را بهتر و بسیار بهینه تر مدیریت کرد.

  • سوکت های دیواری:

سوکت های دیواری دسترسی سیستم کاربران را به شبکه برقرار می کنند و به کاربر این امکان را می دهند تا با استفاده از کابل شبکه، به شبکه اصلی متصل شود .

رک:

با استفاده از رک می توان تمام دستگاه ها را به صورت منظم و با ترتیبی خاص در یک جا جمع کرد که هم از آن ها محافظت شود و هم استفاده از آن دستگاه ها آسان تر شود.

  • تجهیزات و ابزار ها:

دستگاه ها و ابزار هایی وجود دارند که با استفاده آن ها می توان امور مربوط به کابل کشی و نصب تجهیزات را انجام داد. مانند ابزار سوکت زن .

آموزش میکروتیک

آموزش میکروتیک

پسیو کار شبکه کیست؟

افرادی که در حوزه شبکه مشغول به کار هستند معمولا در دودسته پسیو کار و اکتیو کار تقسیم می شوند. همانطور که در اشاره به تجهیزات اکتیو و پسیو گفته شد، مشخص است به کسی که دانش نصب و راه اندازی شبکه و کار با تجهیزات آن را دارد پسیوکار شبکه گفته می شود و در مقابل کسی که به بخش نرم افزاری شبکه آشنایی و در آن مهارت دارد اکتیوکار شبکه گفته می شود. البته ذکر این نکته لازم است که هر دو دسته باسد به نوع کار یکدیگر آشنایی داشته باشند تا از نحوه اتصالات و کارکرد صحیح تجهیزات شبکه مطمئن باشند.

 

  1. تجهیزات اکتیو شبکه (فعال): به تجهیزاتی گفته می شود سیگنال ها الکترونیکی را تولید، بازتولید، هدایت و مسیریابی می کنند. تجهیزات اکتیو یا فعال، در شبکه سیگنال ها را تولید می کند و از طریق تجهیزات پسیو سیگنال ها را در شبکه جابه جا می کنند.

آموزش میکروتیک

چند نمونه از تجهزات اکتیو در شبکه عبارتند از :

  • سوئیچ شبکه:

سوییچ در شبکه وظیفه دارد تا ارتباط بین سیستم ها و اجزاء مختلف را در یک شبکه برقرار کند.

هاب:

هاب هم عملکردی مشابه با سویچ را دارد با این تفاوت که هاب از تکنولوژی قدیمی تری استفاده می کند همچنین نسبت به سوییچ، سرعت و عملکرد پایین تری دارند و تقریباً منسوخ شده اند.

  • روتر:

روتر در شبکه وظیفه دارد تا شبکه های مختلف را به یکدیگر متصل کند تا اعضاء شبکه ها بتوانند با یکدیگر تبادل داده داشته باشند.

  • مودم:

مودم می تواند یک شبکه را با استفاده از یک روتر به اینترنت متصل نماید. به زبان ساده مودم، ارتباط شما را با مراکز ارائه دهنده اینترنت برقرار می کند.

  • انواع سرور:

سرور ها نقش بسیار مهمی در شبکه دارند و وظیفه دارند تا خدمات و سرویس هایی را به کاربران شبکه ارائه دهند.از جمله ی این خدمات : اشتراک گذاری فایل ها، تخصیص IP، استفاده از منابع سخت افزاری سرور و غیره

  • کارت شبکه:

با استفاده از کارت شبکه، دستگاه می تواند به شبکه متصل شود و داده هایی را ارسال و دریافت کند.

  • فایروال :

یکی از تجهیزات مهم در تامین امنیت شبکه فایروال است. فایروال ها می توانند از عبور داده های غیر مجاز به شبکه جلوگیری کنند.

تجهیزات IDS  و  IPS

از دیگر تجهیزات امنیتی در شبکه هستند. IDS برای یافتن تهدید ها مورد استفاده قرار می گیرد و IPS  هم برای از بین بردن و قطع دسترسی تهدید ها در شبکه به کار می رود.

  • خدمات پسیو شبکه

آموزش میکروتیک

خدمات پسیو شبکه شامل :

کابل کشی شبکه شامل نصب داکت و ترانک و نود های شبکه

نصب و راه اندازی سوئیچ ها و روتر ها

راه اندازی تلفن سانترال و خطوط فیبر نوری

کابل کشی و ترانکینگ جهت شبکه ، برق , برق اضطراری و تلفن

راه اندازی اتاق سرور و نصب تجهیزات

نصب و آرایش انواع رک های دیواری و ایستاده

ارائه تجیهزات شبکه اعم از روتر ، سوئیچ ، فایروال ، سرور ، رک

طراحی و راه اندازی شبکه های کامپیوتری ( LAN , MAN , WAN)

طراحی و راه اندازی ارتباطات بین شبکه ای راه دور (Wireless)

 

  • خدمات اکتیو شبکه

آموزش میکروتیک

خدمات اکتیو شبکه شامل :

راه اندازی و پشتیبانی سرورهای مبتنی بر ویندوز و لینوکس

راه اندازی سرور و دامین ، فایل سرور، سرور پشتیبان، ایمیل داخلی

پیاده سازی پست الکترونیک سازمانی (Email)

پیاده سازی Virtualization جهت استفاده از منابع سخت افزار

راه اندازی سیستم مانیتورینگ و ترافیک شبکه

مجازی سازی و نرم افزار های كنترل پهنای باند اینترنت و شبكهطراحی و پیاده سازی بانكهای اطلاعاتی تحت شبكه (NAS-SAN)

ارائه راهکار های مجازی سازی VMware , Citrix

آموزش میکروتیک

  • سوئیچ شبکه (Network Switch) چیست؟

برای اتصال Node ها در شبکه به هم، از دستگاه‌هایی چون هاب و سوئیچ و روتر و … استفاده می‌شود. این اتصال در واقع امکان جا به جایی اطلاعات بین دستگاه‌ها را در شبکه فراهم می‌کند.

  • سوئیچ شبکه چگونه کار می‌کند؟

اطلاعات در شبکه به صورت بسته داده و فریم جا به جا می‌شود و هر فریم شامل اطلاعاتی مانند آدرس مبدا و آدرس مقصد است. سوئیچ با توجه به مک آدرس (MAC Address) موجود در قسمت مقصد در فریم، پورت مقصد را تشخیص می‌دهد و بسته داده را به همان پورت می‌فرستد. همان طور که می‌دانیم مک آدرس هر دستگاهی منحصر به فرد و مختص به همان دستگاه است. پس سوئیچ با داشتن مک آدرس مقصد، داده را به صاحب آن می‌رساند. از طرفی هم این مک آدرس ها را در جدولی به نام جدول مک آدرس ذخیره می‌کند.

 

آموزش میکروتیک

  • جدول مک آدرس در سوئیچ :

این جدول را چگونه ایجاد و ذخیره می‌کند. وقتی دستگاه ارسال کننده اطلاعات، فریمی به سوئیچ می‌فرستد، مک آدرس مبدا از آن خوانده شده و در صورت نبودن در جدول، به جدول اضافه می‌شود. از طرفی مک آدرس مقصد هم در این فریم وجود دارد. سوئیچ آن را در جدول مک آدرس جستجو می‌کند و اگر تطابقی با آن در جدول پیدا کند، داده را به آن پورت می‌فرستد. اما اگر تطابقی یافت نشد بسته را به تمام پورت‌ها به جز پورت فرستنده می‌فرستد ولی فقط گیرنده، آن را دریافت می‌کند و بقیه آن را Fail می‌کنند.

  • تفاوت هاب و سوئیچ شبکه

در نگاه اول شاید همه این دستگاه‌های متصل کننده‌ی Node یا گره به هم، شبیه هم باشند اما بسته به محل قرارگیری و استفاده ما از آنها، متفاوت هستند حتی تکنولوژی آنها هم با هم فرق دارد. تفاوت مهم هاب با سوئیچ و روتر این است که هاب برخلاف سوئیچ و روتر، نمی‌داند که چه دستگاهی درخواست اطلاعات را داده است.

مثلا هر پورت هاب که اطلاعاتی دریافت می‌کند، آن را به همه پورت‌هایش می‌فرستد و گیرنده و مقصد، آن را استفاده می‌کند ولی در سوئیچ، اطلاعات ارسالی از پورت مبدا تنها به پورت مقصد فرستاده می‌شود در نتیجه ترافیک شبکه نسبت به هاب کمتر خواهد بود.

این نکته در شبکه های خانگی و کوچک تاثیر چندانی ندارد اما در ابعاد بزرگتر، کارایی شبکه به شدت کاهش می‌یابد. همچنین بروز Collision در هاب بسیار شایع است ولی سوئیچ در مدیریت پورت‌های خود بسیار بهتر از هاب عمل می‌کند و از بروز Collision جلوگیری می‌کند.

سوئیچ ها Full Duplex یا دوطرفه هستند یعنی قادرند همزمان، اطلاعات را ارسال و دریافت کنند. سوئیچ ها در زمینه مدیریت پهنای باند هم بهتر از هاب هستند.

  • تفاوت سوئیچ و روتر

سوئیچ ها می‌توانند شبکه ایجاد کنند اما برای اتصال و برقراری ارتباط بین شبکه‌ها با هم باید از روتر یا مسیریاب استفاده شود. پس سوئیچ، نقطه مشترک تمام دستگاه‌ها و تجهیزات یک شبکه است و روتر محل اتصال شبکه‌ها به هم. بیایید مثالی بزنیم. شما برای اتصال لپ تاپ و کامپیوتر و پرینتر به یک شبکه خانگی نیاز به هاب یا سوئیچ دارید.

اما برای اتصال همین شبکه به اینترنت باید از روتر استفاده کنید.

آموزش میکروتیک

 

دسته بندی شبکه
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی

دفتر تهران :

02191012002

دفتر بندرعباس :

07633318019

دفتر دبی :

0097142554096

آدرس دفتر تهران :

تهران-پل سید خندان-ابتدای خیابان سهروردی شمالی-کوچه حاج حسنی-ساختمان شماره ۵

 

پشتیبانی

ساعات پاسخگویی از 9 صبح الی 4 بعد از ظهر

02191012002

پاسخگوی 24 ساعته تلگرام :

 09382609295

نمادهای ما

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین پیشنهادها و تخفیف های ما زودتر از بقیه با خبر شوید!
سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت